Blog

Pohodové vianočné nákupy

19. 11. 2020, 9:16

Vzhľadom k aktuálnej situácii sa presunulo nakupovanie ešte výraznejšie do online prostredia, a preto bude mnoho ľudí riešiť aj vianočné darčeky nákupmi prostredníctvom e-shopov. Na internete dnes objednávajú už aj tí, ktorí nemali v online nakupovanie predtým dôveru. Avšak kvôli nedostatku skúsenostiam sa môžu ľahko „popáliť“. Preto sme dali dohromady tipy, na čo si dať pozor, aby ste sa mohli z nakúpených darčekov iba tešiť a nepokazili si predvianočnú atmosféru nedoručenými zásielkami. Pretože predajných podvodníkov je na internete, bohužiaľ, viac než dosť.

Predtým než nakúpite tovar cez e-shop, skontrolujte si:

  • obchodné podmienky a identifikačné údaje prevádzkovateľa (kto vám tovar predáva)
  • či má uvedené kontaktné údaje a či daný e-shop reaguje na e-maily alebo telefonáty
  • či nie je na „blackliste“ Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI)
  • referencie od zákazníkov a certifikáty (napr. od Heuréky) – či nie sú falošné
  • či uvedené ceny nie sú až podozrivo nízke oproti konkurencii
  • či e-shop neponúka podozrivý rôznorodý sortiment prevažne vyhľadávaného tovaru
  • profesionalitu dizajnu webu, kvalitu informácií o produktoch alebo aj či nie sú slovenské texty len prekladom automatu
  • aké prepravné možnosti sú k dispozícii a aká bude celková cena vrátane dopravy

E-shop si najskôr preklepnite

V prípade, že vás vyhľadávač alebo „list Ježiškovi“ zavedú do e-shopu, o ktorom ste nikdy nepočuli, skôr než v ňom nakúpite, overte si, že je daný online obchod spoľahlivý. Ako na to?

Skontrolujte identifikačné údaje prevádzkovateľa

Na žiadnom e-shope nesmie chýbať identifikačné číslo, meno alebo názov subjektu a adresa sídla či miesta podnikania. Tieto údaje nájdete v obchodných podmienkach, často bývajú uvedené aj v spodnej časti internetovej stránky alebo v záložkách Kontakty, prípadne O nás. Chýbajúce informácie nie sú len chybou – obchodník, ktorý na svojom webe neuvádza identifikačné údaje, priamo porušuje zákon.

Tip: Obchodníka si overte zadaním identifikačných údajov do obchodného registra.

„Chýbajúca identifikácia predajcu na webe, teda to, že nie je nikde uvedené, kto tovar predáva, môže spôsobiť problém pri reklamácii či vrátení tovaru. Riešenie problému cez SOI môže byť potom veľmi zložité, pretože nikto nepozná predávajúceho.“

Overte si obchodné podmienky

Ďalšia vec, ktorá nesmie v žiadnom internetovom obchode zo zákona chýbať, sú obchodné podmienky. Predovšetkým ak plánujete nakúpiť cez e-shop, ktorý nemá referencie, odporúčame si podmienky pozorne prečítať. Prípadne venujte pozornosť aspoň častiam Uzavretie kúpnej zmluvy, Platobné podmienky, Odstúpenie od kúpnej zmluvy alebo Práva z chybného plnenia, kde nájdete informácie o možnostiach vrátenia a reklamácie tovaru .

Upozornenie: Nákup cez e-shop, na ktorého webe nenájdete obchodné podmienky, vyslovene neodporúčame.

Vyskúšajte kontakty

Jednou z najjednoduchších možností, ako spoznať nedôveryhodný online obchod, sú nefunkčné kontakty. Pokiaľ nikto nezdvíha telefón a neodpovedá na e-mail, možno hneď na začiatku odhaliť prípadné komplikácie, ktoré by nastali napríklad pri otázke nedoručenia tovaru, alebo pri riešení reklamácií či vrátení tovaru. Preto neváhajte pred zakúpením tovaru zavolať alebo napísať na uvedený kontakt a overiť si tak funkčnosť zákazníckej linky daného e-shopu.

„Pokiaľ s vami e-shop nekomunikuje alebo na webe dokonca vôbec neuvádza žiadny kontakt, nikdy neposielajte peniaze vopred.“

Dobré vedieť: Je na internetovej stránke obchodu iba kontaktný formulár, ale uvedenie e-mailovej adresy a telefónu chýba? Takému internetovému obchodu sa radšej vyhnite. Spoľahlivý predajca totiž nemá dôvod skrývať kontakty, na ktorých je k dispozícii pre svojich zákazníkov.

Preverte, či e-shop nie je na „blackliste“ SOI

Slovenská obchodná inšpekcia zverejňuje na svojej webovej stránke zoznam online obchodov, ktoré považuje za rizikové, a to predovšetkým z dôvodu nedodržiavania niektorých zákonných povinností a náročnej vymáhateľností spotrebiteľských práv. Stačí zadať názov e-shopu do vyhľadávacieho poľa a overiť si, že sa obchod na „blackliste“ nevyskytuje.

Naštudujte si recenzie a certifikáty

Pokiaľ internetový obchod nie je úplne nový, pravdepodobne už prostredníctvom neho niekto nakúpil, a tak by mali byť k nemu dostupné aj recenzie. Skúsenosti iných zákazníkov vám prezradia, či objednaný tovar dorazil v poriadku a včas, alebo tiež aká bola kvalita zákazníckeho servisu.

Hodnotenie e-shopu si môžete dohľadať aj na Facebooku v profile obchodu, v recenziách Google alebo napríklad na Heuréke.

O serióznosti obchodu môžu svedčiť aj najrôznejšie bannery a ikony s certifikátmi kvality. Avšak dajte si pozor v prípade, keď má takýchto certifikátov e-shop uvedených až podozrivo veľa. Práve podvodníci ich totiž zvyknú pre pocit dôvery zákazníkov umiestňovať na web vo veľkom, ale v skutočnosti tieto certifikáty nie sú pravé. Pravosť certifikátu napríklad od Heuréky si jednoducho overíte na webe v sekcii Overené zákazníkmi. Certifikát od APEK si môžete preveriť na webovej stránke apek.cz (úplne dole).

Tip: V prípade, že internetový obchod ponúka doručenie cez Zásielkovňu, jedná sa o preverený e-shop. Pri všetkých našich partneroch totiž pred zahájením spolupráce overujeme nielen identifikačné údaje, ale aj obchodné podmienky a hodnotenia. Spolupracujeme už s viac ako 28 000 overenými online obchodmi.

Overte si doménu

„Náš internetový obchod je tu pre vás už viac ako 10 rokov.“ Takéto a podobné oznámenia vzbudzujú u spotrebiteľov dôveru. Lenže nie vždy je podobný slogan o tradícii e-shopu pravdivý. Či e-shop skutočne funguje tak dlho, si môžete ľahko overiť v registri domén, medzi ktoré patrí napríklad nic.sk. Možno tak zistíte, že obchod bol založený len nedávno a že uvádza nepravdivé údaje.

Dávajte si pozor: Seriózny e-shop nemá dôvod tajiť údaje o vlastníkovi domény. Pokiaľ údaje nie sú zverejnené, radšej si obchod ešte preverte.

„Ľudia často ani nevedia, komu svoje peniaze poslali. Podrobnosti o predajcovi začnú hľadať, až keď im príde iný, či chybný tovar. A potom zistia, že na webe nemôžu nájsť žiadne identifikačné údaje ani kontakt a pri tovare chýba faktúra.“

Podozrivo nízke ceny oproti konkurencii

Narazili ste na e-shop, ktorý ponúka rovnaký tovar napríklad aj o polovicu lacnejšie než iné internetové obchody? Buďte obozretní. Podozrivo nízka cena môže vypovedať o podozrivom konaní daného e-shopu. V prípade, že s ním nemáte ešte skúsenosť, venujte pred nákupom svoj čas jeho dôkladnému prevereniu. Mnoho nedôveryhodných obchodníkov totiž na e-shop cielene umiestni vyhľadávaný a populárny tovar so skvelou cenou, avšak len s jediným úmyslom – aby vás zlákali k nákupu práve u nich. Ale produkt nikdy nedodajú.

Tip: Zbystrite pozornosť aj vtedy, keď na webe e-shopu narazíte na kombináciu podozrivo lacného sortimentu a vyjadrení typu likvidácia tovaru skrachovanej spoločnosti alebo predávame tovar priamo z výroby. Práve to býva často poznávacím znamením podozrivého e-shopu.

Sortiment rôznorodého typu

Na pozore by ste sa mali mať aj v prípade, že online obchod ponúka rôznorodý sortiment zahŕňajúci predovšetkým žiadané a populárne druhy tovaru. Neseriózni obchodníci k tomu pristupujú s jasným cieľom: nalákať veľké množstvo ľudí, ktorí populárny tovar hľadajú cez vyhľadávače alebo s nadšením kliknú na online banner s reklamou. Kupujúcich potom pribúda veľké množstvo – a inzerovať ide vcelku čokoľvek, čo práve „letí“, pretože tovar aj tak odoslaný nebude, väčšinou ho obchodník reálne vôbec nemá.

Strojovo preložený text

Signálom o podozrivom e-shope môže byť aj nesprávne používanie slovenského jazyka. Nemáme na mysli nejakú tú gramatickú chybu, ale vyložene nelogický text, ktorý bol evidentne preložený z cudzieho jazyka. Znamením o automatickom preklade býva napríklad to, keď sú súbory cookies, ktoré ukladajú informácie o vašom správaní na webe, preložené doslovne z anglického jazyka ako „sušienky“.

Za webom s podozrivým prekladom sa často skrývajú predajcovia zo zahraničia (napr. z Číny), ktorých jediným cieľom je získať vaše peniaze. Tovar vám ale reálne nikdy nedorazí – a keď už dorazí, väčšinou vyzerá úplne inak ako na obrázku a jeho kvalita inzercii vôbec nezodpovedá. Pri prípadnom vrátení či reklamácii sa potom len veľmi zložito domáhate svojich práv, pretože hoci sa zmluva so spotrebiteľom bude riadiť slovenským právnym poriadkom, vymáhateľnosť bude veľmi ťažká.

Ďalší dôvod, prečo si dať na e-shopy s podozrivým prekladom pozor: Hoci nakúpite na e-shope, ktorý sa tvári ako slovenský, o slovenský obchod nejde, a tak je často nutné navyše uhradiť clo, čo následne významne navýši cenu produktu.


Zdieľať:

Rubriky